Cara Simple Masak Resepi Raya Kuah Kacang Sedap

Hye semua yang sudi mengunjungi post sis ni. Harap semuanya sihat. Sis percaya rata-rata mesti masih tak boleh move on lagi kan dengan mood raya. Sama la dengan sis.

Tido malam tadi terasa-rasa kat lidah ni ha. Kuah kacang. So tak nak bebel panjang, bawah ni cara nak buat Kuah Kacang yang sis buat setiap kali hari raya menjelma. Huhuhu.

Cara Simple Masak Resepi Raya Kuah Kacang Sedap

Sis tak ingat dah dari siapa sis dapat resepi ni. Siapa pon dia, sis ucap terima kasih banyak-banyak. Kalau tidak, tak merasa la sis kuah kacang sedap ni.

Ok resepi seperti di bawah ye:

Bahan-bahan kuah kacang simple:

Bahan A

  • Kacang tanah 500g

Bahan B

  • Lengkuas 1 inch ( tumbuk)
  • Bawang merah 3 biji (blend)
  • cili kering segenggam (blend)
  • serai ( tumbuk)

Bahan C

  • Gula melaka 2 ketul
  • Garam

Cara Simple Masak Resepi Raya Kuah Kacang Sedap

Firstly sangai kacang tanpa minyak sampai garing. Setelah garing ramas kacang sehingga tertanggal kulit kacang dan tampi kacang untuk membuang kulit2 kacang tersebut.

Kemudian tumbuk kacang ikut tahap mana korang suka. Ada orang suka halus. Sis suke halus tapi blender rosak terpaksa la tumbuk.

Cara Simple Masak Resepi Raya Kuah Kacang Sedap

Cara Simple Masak Resepi Raya Kuah Kacang Sedap

2nd step, bahan b ditumis sehingga pecah minyak.

Cara Simple Masak Resepi Raya Kuah Kacang Sedap

p/s : bawang tu akak hiris je sebab blender rosak mujur stok paste cili kering memang ade dalam peti selalu.

Setelah pecah minyak masukkan kacang yangg telah ditumbuk dan air 2 cawan gula melaka dan garam. Biarkan masak selama setengah jam..

Cara Simple Masak Resepi Raya Kuah Kacang Sedap

Cara Simple Masak Resepi Raya Kuah Kacang Sedap

Siap! Selamat menjamu selera.😄😄😄

Cara Simple Masak Resepi Raya Kuah Kacang Sedap

Jom cuba juga buat Resepi Roti Bakar Dengan Keju. Sedap untuk makan masa sarapan pagi nanti.

CARIAN YANG BERKAITAN:

  • Resepi kuah kacang sate kajang
  • kuah kacang cucur udang
  • kuah kacang simple
  • kuah kacang kelantan
  • resepi kuah kacang nasi impit
  • resepi sambal kacang johor
  • resepi kuah kacang nasi impit terengganu

Komen Jika Resepi Ini Sedap

comments

che suraya

Superwoman.. i will do anything i want as long as it's not burden me or anyone else..

Latest posts by che suraya (see all)

Add Comment